Monday, February 13, 2012

Proteste fata de ACTA-Opriti cenzura internetului


Consultarile Parlamentului European privind ACTA sunt preconizate sa inceapa pe 27 februarie, conform declaratiilor lui Schulz, iar europarlamentarii vor trebui să se pronunte înainte de luna iunie.

Sambata, zeci de mii de persoane au manifestat în toata Europa, în Germania estimându-se participarea a 100.000 de persoane, impotriva cenzurarii Internetului de catre prevederile continute în acest acord multilateral privind contrafacerea. Aproximativ 2000 de persoane au protestat, pe 11 februarie, în Piata Universitatii din Bucureşti, alte mii de romani iesind în strada în restul tarii.

Eurodeputatii socialisti, liberali şi ecologisti denuntă riscurile unui text care apara prea mult persoanele care detin drepturile de autor în detrimentul societatii.

Pe 26 ianuarie, sute de milioane de europeni au aflat ca Guvernele care ii reprezinta au semnat la Tokyo, in secret, un tratat international care sub masca actiunilor concertate impotriva produselor contrafacute şi a pirateriei digitale, aduce de fapt grave atingeri libertatilor individului, transforma furnizorii de internet într-o cyber-militie privata, orice internaut devenind un “suspect” pentru încalcarea unor drepturi de autor.

Din pacate, Romania se afla pe lista statelor europene care au semnat ACTA (Tratatul Comercial Anti-Contrafacere) si nici pană în momentul de fata nici-o institutie abilitata nu a demarat vreo dezbatere publica pe acesta tema.

State precum Cehia sau Polonia au suspendat ratificarea acordului, la presiunea societatii civile şi a atacurilor hackerilor, premierii celor doua tari avand pana la urma curajul unor “iesiri” publice. De asemenea, raportorul PE a demisionat denuntand negocierile cu privire la acest tratat pe care l-a calificat drept o "mascarada" iar ambasadoarea Sloveniei la Tokyo si-a cerut public scuze, printr-o scrisoare, pentru faptul ca a semnat tratul care “limiteaza în special viitorul copiilor nostri”.


Keywords: Acordul comercial de combatere a contrafacerii, ACTA, Anti-Counterfeiting Trade Agreement, Cenzura internetului, Drepturile de autor, Manifestatie impotriva ACTA, NEWS, Piata Universitatii.


0 comentarii:

Post a Comment