Tuesday, February 7, 2012

Avram Iancu, \"spânzurat\" la Miercurea Ciuc de extremiştii maghiari

Extremiştii maghiari din Plutonul Secuiesc, organizaţie extremistă afiliată Gărzii Maghiare, au organizat ieri, la Miercurea Ciuc, cu ocazia Zilei maghiarilor de pretutindeni, o manifestăţie publică în care l-au \"spânzurat\" pe Avram Iancu, liderul moţilor care au luptat în 1848-1949 cu trupele maghiare conduse de Kosuth Lajos.

Potrivit blogului lui Csibi Barna, liderul Plutonul Secuiesc, ieri, la ora 17.00, a avut loc la Miercurea Ciuc, la intersecţia străzilor Majlath Gusztav Karly şi Petofi Sandor o minisesiune de comunicări legate de evenimentele dini 1848-1849.
"În cadrul acestei sesiuni de comunicări s-au putut vedea secvenţe din genocidul comis cu o sălbăticie animalică de răzvrătiţii moţi conduşi de Avram Iancu, Petru Dobra şi Axente Sever. Victimele acestora au fost civili, bătrâni, femei şi copii. Au fost expuse ilustrate cu aceste atrocităţi sub care se puteau observa tăbliţe pe care se putea citi «din atrocităţile valahilor». Pentru crimele şi genocidul pus la cale de Avram Iancu acesta fost condamnat la moarte, sentinţa fiind executată pe loc", se arată pe blogul lui Csibi Barna.
Referitor la incidentul de la Miercurea-Ciuc, liderul UDMR, Kelemen Hunor, ne-a declarat că este un incident regretabil.
"Astăzi (ieri - n.r.) am aflat şi eu, este un act regretabil. Noi, UDMR-ul, mereu am spus că respectul reciproc este un principiu de bază şi am condamnat întotdeauna astfel de acţiuni. Acesta este un act regretabil", a conchis Kelemen Hunor.

Cluj Napoca: manifestări fără incidente 

La Cluj Napoca, Ziua maghiarilor de pretutindeni a fost sărbătorită de aproape 1.000 de etnici maghiari. Ca în fiecare an, maghiarii s-au adunat la catedrala Sfântul Mihail, unde a fost oficiată o slujbă religioasă după care s-au îndreptat spre clădirea unde, în 1848, a petrecut mai multe nopţi poetul Petofi Sandor şi unul dintre liderii revoluţiei române, Nicolae Bălcescu.
După ce s-a recitat poezia lui Petofi Sandor "Talpra magyar" ("Ridică-te maghiare" – n.r.), au fost depuse coroane de flori. La manifestări nu au participat personalităţi important ale lumii maghiare, UDMR fiind reprezentat de de preşedintele filialei Cluj, Laszlo Attila.

0 comentarii:

Post a Comment