Monday, February 13, 2012

GOLIAT, primul satelit romanesc a fost lansat cu succes luni

GOLIAT, primul nanosatelit românesc, dezvoltat de un consorţiu de cercetare condus de Agenţia Spaţială Română, a fost lansat în cadrul zborului inaugural al rachetei Vega a Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), luni, în jurul orei 10.10 GMT (12.10 ora României), de la o bază din Guyana Franceză,informează Mediafax.



Potrivit AFP, mica rachetă europeană Vega a decolat luni de la Centrul spaţial din Kourou (Guyana Franceză) pentru zborul său inaugural, în timpul căruia va plasa pe orbită nouă nanosateliţi, printre care se numără şi GOLIAT, după o misiune de doar 81 de minute.

Lansarea pe orbită a nanosatelitului românesc GOLIAT este transmisă în direct pe internet, pe site-ul Agenţiei Spaţiale Europene (www.esa.int).

ESA spune că misiunea, numită VV01, se derulează normal şi fiecare din cele trei prime etaje cu combustibil solid ale rachetei s-au separat succesiv, potrivit programului. La mai puţin de şase minute după decolare, al patrulea şi ultimul etaj, cu propulsie lichidă - numit AVUM - a reuşit prima aprindere, pentru a urca să plaseze pe orbită, la o altitudine de 1.450 de kilometri, sateliţii plasaţi la bordul ei.
Capabilă să transporte o încărcătură de 1,5 tone pe orbită joasă (700 km altitudine), Vega vrea să cucerească piaţa vehiculelor mici şi să garanteze "un acces european în spaţiu", a spus Benoît Geffroy, şeful departamentului lansatoarelor ESA. 

Cu o înălţime de 30 de metri şi o greutate la sol de 137 de tone, Vega completează gama lansatoarelor operate de la baza Kourou, alături de Ariane 5 ECA (categoria grea - până la 9,5 tone în orbita de transfer geostaţionar) şi legendarul Soyuz rusesc (până la 3 tone).“Integral pe Mediafax.ro


Keywords: GOLIAT, NEWS, Primul satelit romanesc, Satelit lansat cu succes, Stiinta-Sanatate, Stiri.


0 comentarii:

Post a Comment