Wednesday, February 1, 2012

TinKode-COMUNICAT DE PRESĂ DIICOT

COMUNICAT DE PRESĂ

31.01.2012




        Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală efectuează cercetări faţă de învinuitul Cernăianu Manole Razvan în vârstă de  20 de  ani, din municipiul Timişoara, sub aspectul  săvârşirii infracţiunilor de acces fără drept la sisteme informatice, prin încălcarea măsurilor de securitate şi în scopul obţinerii de date informatice, transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic şi perturbarea gravă a funcţionării unui sistem informatic,  prev. de art. 42 alin. 1, 2,  art. 44 alin. 2 şi art. 45 din Legea nr. 161/2003. 

         În sarcina învinuitului se reţine că a lansat atacuri informatice  şi a accesat fără drept mai multe servere aparţinând armatei Statelor Unite ale Americii, în scopul obţinerii de date confidenţiale, pe care le-a copiat şi transferat în mod neautorizat în propriul sistem informatic.

        Învinuitul a procedat la postarea şi divulgarea respectivelor date informatice către public prin intermediul unui jurnal tip blog şi pe un site web.

        Prin acelaşi mod de operare, învinuitul a compromis şi server-ul web aparţinând National Aeronautics and Space Administration (N.A.S.A.).

        În sarcina învinuitului se mai reţine că a accesat în mod neautorizat, lansând atacuri informatice  asupra sistemului informatic şi paginii de web aparţinând Guvernului SUA, respectiv Departamentului de Apărare - Pentagon.

        În acest scop, învinuitul a conceput un program/aplicaţie informatică, pe care l-a şi oferit spre comercializare pe blog-ul personal, unde a postat şi o înregistrare video care a surprins atacurile informatice exercitate asupra site-ului oficial al administraţiei americane.

        Prin activitatea infracţională, s-a produs blocarea temporară a sistemelor informatice atacate, restricţionându-se astfel accesul la acestea şi perturbându-se în mod grav buna lor funcţionare.

        Procurorii DIICOT colaborează în instrumentarea cauzei cu autorităţile judiciare americane – FBI şi cu reprezentanţii NASA.

        Cercetările sunt  efectuate cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul DCCO.

        Suportul tehnic şi informati este asigurat de către DOS.

0 comentarii:

Post a Comment